وزیر صنعت، معدن تجارت: نگاه ویژه دولت به استانهای مرزی فرصت طلایی برای آذربایجان غربی است
وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اهمیت تجارت به عنوان یکی از مزیتهای محوری این استان گفت: تجارت که یک امر مهم در آذربایجان غربی است باید تسهیل شود همچنین در این راستا مزیتهای استان نیز در نظر گرفته شود.

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد مشارکتی/سید محمد اتابک دوم مرداد در دومین روز ازسفر به ارومیه در نشست با فعالان اقتصادی استان آذربایجان غربی که در اتاق بازرگانی ارومیه برگزار شد، خاطرنشان کرد: نگاه دولت و شخص رئیسجمهور به استانهای مرزی، فرصتی استثنایی برای توسعه تجارت و صنعت فراهم کرده است و اگر فعالان اقتصادی، تشکلها و سرمایهگذاران از این فرصت بهدرستی بهره بگیرند، چهره اقتصادی استان در دوره پیش رو کاملاً متفاوت خواهد شد.
وی در ادامه به مسائل بازارچهها و پایانهها اشاره کرد و در خصوص سامانههای مرزی نیز گفت: اکنون سامانههای مرزی که در گذشته با مشکلاتی روبهرو بودند راهاندازی شده و فعال هستند و امکان ثبت اطلاعات مورد نیاز برای فعالان اقتصادی فراهم است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از توافق جدیدی در هیئت دولت خبر داد و گفت: یک امکان جدید برای تسهیل تهاتر ارزی طراحی شده و بهزودی در سطح استانها اجرایی خواهدشد همچنین باید این امکان در استانها نیز فعال شود زیرا تهاتر میتواند برای صادرکنندگان و واردکنندگان بویژه در آذربایجان غربی کمک بزرگی باشد.
اتابک با اشاره به توجه دولت چهاردهم به توسعه تجارت بینالمللی یادآور شد: پیش از این دولت، تلاشهای زیادی برای انعقاد پیمانهای تجاری انجام شد اما هیچ یک از این توافقها اجرایی نشد و تعرفههای ترجیحی عملیاتی نشد اما در دولت چهاردهم، پیمان اوراسیا با جمعیتی بیش از ۴۰ میلیون نفر نهایی شد که بر اساس آن تعرفههای ۸۷ قلم کالا صفر شده است.
وی این موضوع را هم فرصت و هم تهدید دانست و گفت: اگر فعالان اقتصادی در این مسیر فعال نباشند، امکان بهرهبرداری کافی از این مزیت فراهم نخواهد شد.
وزیر صمت همچنین به پیمان تجاری با پاکستان اشاره کرد وگفت: دولت چهاردهم نخستین دولتی بوده که موفق به نهاییکردن تجارت ترجیحی با این کشور شده و در حال حاضر ایران قابلیت صادرات کالا با تعرفه صفر تا ۵۰ را برای ۲۹۰ قلم کالا داراست.
وی تاکید کرد: این اتفاق در مورد عمان نیز رخ داده و فرصتهای صادراتی جدیدی برای تجار کشور ایجاد شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود به چالشهای مرتبط با سیاستگذاری ارزی و تجاری اشاره کرد و گفت: در برخی موارد سیاستهای ارزی با سیاستهای تجاری همسو نیست و این اختلافنظرها در مسیر توسعه صادرات مشکلاتی ایجاد کرده است.
وی با اشاره به راهاندازی تالار دوم معاملات ارزی گفت: بانک مرکزی این فرآیند را بهصورت تدافعی انجام میدهد در حالی که صادرکنندگان باید بتوانند با واردکنندگان توافق کنند و تنها میزان جابجایی ارز به بانک مرکزی اطلاع داده شود و این روند نیازمند تسهیل و اصلاحات اساسی است.
وی ابراز امیدواری کرد: بانک مرکزی با توجه به ضرورت حمایت از صادرات، این موضوع را بپذیرد و مسیر را برای توافق آزاد میان صادرکننده و واردکننده فراهم کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بر ظرفیتهای جدید ایران در حوزه تجارت بینالمللی تاکید کرد و افزود: هماکنون کشور در چارچوب پیمانهای اقتصادی با بریکس و شانگهای فعال است و حسابهای فیمابین با کشورهای عضو این پیمانها برقرار شده است.
وی از تجار و بازرگانان خواست توجه ویژهای به این فرصتها داشته باشند و از ظرفیتهای جدید استفاده کنند تا سهم ایران در تجارت جهانی افزایش یابد.
اتابک با اشاره به جایگاه شاخص این استان در میان استانهای کشور خاطرنشان کرد: آذربایجان غربی با دارا بودن شرایط ژئوپولتیکی خاص و مزیتهای متعدد اگر با نگاه مزیتمحور مورد توجه قرار گیرد، میتواند تغییرات موثری را تجربه کند.
وی افزود: این تغییرات باید در راستای تکمیل ظرفیتهای موجود و پرداختن به مواردی باشد که میتواند منجر به ارزش افزوده بیشتر شود.
وزیر صمت با اشاره به نرخ پایین بیکاری در این استان اظهار کرد: شاخصهای معادن، صنایع و کشاورزی استان نشاندهنده وضعیت متعادل و حتی بالاتر از متوسط کشوری است اما در حوزه ارزش افزوده و سرانه درآمد باید بازنگری جدی صورت گیرد.
وی با تاکید بر ظرفیتهای تجارت خارجی استان خاطرنشان کرد: به دلیل هممرزی با سه کشور و امکان تبادلات تجاری گسترده، انتظار میرود سهم استان در تجارت کشور فراتر از وضعیت فعلی باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: توسعه زیرساختهای تجاری و تسهیل فرآیند تجارت باید بهگونهای دنبال شود که این سهم افزایش یابد.
وی راههای مواصلاتی استان را یکی از مزیتهای استراتژیک دانست که در مقایسه با سایر استانهای مرزی در وضعیت مطلوبتری قرار دارد.